Thursday, August 20, 2020

Daging Batang Pinang (Sirloin)

Daging Batang Pinang (Sirloin)


Gambar : Kredit kepada Daging Batang Pinang

Daging batang pinang atau lebih dikenali dalam bahasa saintifiknya ‘Sirloin’ ialah bahagian daging lembu yang terdapat dari pinggang atas belakang seekor lembu. Daging bahagian ini mempunyai kandungan lemak yang agak rendah.

Secara lazimnya, daging ini boleh dinikmati di restoran-restoran yang menghidangkan masakan ala barat. Kerana kelembutan serta keenakan yang terdapat pada bahagian ini, ianya selalunya dijadikan ‘steak’ bagi penggemar makanan barat. Daging bahagian ini dimasak secara panggang, namun perlu berhati-hati kerana daging bahagian ini mudah kering jika dipanggang terlalu lama.

Biasanya bahagian daging ini di gunakan untuk masakan kari, rendang, gulai atau kurma dan ianya juga turut digunakan untuk membuat satay.


Sumber : Kredit kepada sklicious

No comments:

Post a Comment